Yer altı madeni kazılarına giden su akışları birçok ciddi soruna yol açabilir. Giren su çoğu zaman dışarı pompalanabilir, ancak belirli durumlarda akışın su geçirmez bir enjeksiyon bariyeri oluşturularak yalıtılması gerekir.
İki enjeksiyon tekniği mevcuttur:
1. TIKAMA
Bu enjeksiyon metodu, çalışma alanında ilerleme kaydedilmesini imkânsız hale getiren su baskınlarını etkisiz hale getirmek için tasarlanmıştır. Amaç su gelirini tamamen durdurmak değil, operasyona devam edilebilmesi için gelirin mümkün olduğunca azaltılmasıdır.
2. YALITMA
Bu enjeksiyon işlemi; suyun akabileceği tüm yarıkları, çatlakları ve diğer jeolojik süreksizlikleri yalıtmak için tasarlanmıştır. Söz konusu durumda, amaç su gelirini tamamen durdurmaktır.
"Tıkama" işleminde, yüksek genleşmeli suyla reaksiyon gösteren bir malzeme veya iki bileşenli bir köpük kullanılır. Gerekli olduğunda reaksiyonu hızlandırmak için kullanılan hızlandırıcılar mevcuttur. Su taşıyan fay alanlarına enjekte edilen ürün köpüklenmeye başlar ve enjeksiyon işlemi devam ettiği sırada su geçişini keser.
"Yalıtma" işlemi, düşük genleşmeli veya genişlemeyen ürünlerin kullanımını içerir. Enjeksiyondan sonra, bu iki bileşenli jel ürünleri su geçirmez bir bariyer oluşturarak suyu başka bir yere yönlendirir.
Teknik bilgi formu ve ek bilgiler
"Tıkama" işleminde, yüksek genleşmeli suyla reaksiyon gösteren bir malzeme veya iki bileşenli bir köpük kullanılır. Kimyasal özellikleri nedeniyle bu ürünlerin su girişi noktasının önüne enjekte edilmesi gerekir, böylelikle enjeksiyon işlemi sürerken ürünlerin reaksiyon gösterip su geçişini kesmesi için yeterli zaman sağlanır. Ürün su çıkış noktasının çok yakınına enjekte edilirse, ürünün düzgün şekilde yerleşmeden önce seyrelmesi riski ortaya çıkar. Bu nedenle operasyonun başarılı olabilmesi için doğru enjeksiyon noktasının seçilmesi son derece önemlidir.
"Yalıtma" işlemi, düşük genleşmeli veya genişlemeyen ürünlerin kullanımını içerir. Enjeksiyondan sonra, bu iki bileşenli jel ürünleri su geçirmez bir bariyer oluşturur.